Početna

Stiropor Lajsne

Stiroporne lajsne – Sve što niste znali i sve što vam je potrebno!

Težnja svakog čoveka jeste to da napravi sebi dom, a da bi mu u tom domu bilo prijatno on ga mora ulepšati po svojoj meri. Upravo to jeste funkcija svake dekoracije kako enterijera, tako i eksterijera, a upravo je u tome i čar našeg posla. Za još korisnih informacija kontaktirajte nas putem našeg sajta gde možete i poručiti ono što vam je potrebno.

Kratak istorijat 

Pomenuta težnja za uređenjem prostora, može se pratiti kroz ceo razvoj arhitketure od najranijih vremena pa do danas, a jedan od najranijih oblika uređenja jeste bio zidna dekoracija. Međutim kako smo došli do stiropornih lajsni?

Najraniji pa i kasniji oblici zidne dekoracije podrazumevali su elemente kako slikarstva, tako i vajarstva. Elementi slikarstva u dekoraciji su u međuvremenu otpali iako ih i danas možemo videti ponegde, dok su elementi vajarstva odolevali vremenu i ukusima epoha.

Svoju punu ekspanziju ovaj vid dekoracije doživljava u doba baroka ali je primetan i u kasnijim vekovima. Može se reći da je ovakva zidna dekoracija imala funkciju da pokaže status i značaj neke građevine ali i njenog vlasnika, bilo to pozorište, dvorac ili dom.

Upravo onako kako smo naznačili, vremena su se menjala, a sa njima su se menjali i ukusi i načini izrade zidne dekoracije. Današnji ukus većine jeste pre svega minimalizam, odnosno diskretna dekoracija nasuprot kitnjastijim stilovima prisutnim u minulim epohama. Takođe ranije su za izradu dekoracije korišćeni čvrsti i skupi materijali poput gipsa, a razvojem arhitekture i dizajna došlo se do stiropora kao jeftinijeg i isto tako efikasnog materijala za izradu zidne dekoracije. Stiropor je dakle u tom slučaju došao kao odgovor na potrebe ljudi da urede svoj prostor, po pristupačnim cenama spram standarda vremena i ličnog ukusa pojedinca – i tako smo došli do stiropornih lajsni. One su odgovarale i duhu vremena u kojem se težilo diskretnim dekoraivnim rešenjima i troškovima pojedinaca koji su želeli da srede svoje domove.

Zašto baš stiroporne lajsne?

Međutim sada dolazimo do najčudnijeg dela, od čega se danas prave najkvalitetnije zidne lajsne? „Stiroporne lajsne“ kao izraz su se toliko primile u narodu, da je teško objasniti da se one ne proizvode samo od stiropora. Tačnije rečeno stiroporne lasjne su takođe nešto što se može smatrati prevaziđenim, jer se stirpor u odnosu na stirodur ispostavio kao manje kvalitetan i manje efikasan materijal. Zašto?

Stirodur je elastačniji ali čvršći i kvalitetniji materijal za izradu lajsni u svakom smislu, o njegovom kvalitetu vam može posvedočiti svaki moler i to onog trenutka kada pokuša da postavi stiropornu lajsnu na zid. Primetićete i sami kako na dodir ili pritisak stiroprne lajsne ostaje otisak i udubljenje. Takođe ako vi ili majstor pokušate da savijete stiropornu lajsu, ona će pod određenim pritiskom pući – dok se stirodurna lajsna može saviti u pun krug i do pucanja neće doći. Zato treba postaviti pitanje „ako se stirporne lajsne koriste za dekoraciju, dakle uloga im je estetska ali ne i funkcionalna, zašto bi se ovaj materijal uopšte koristio kada nije učinkovit u odnosu na stirodur?“.

Verovali ili ne, veliki broj proizvođača kao i mi jednostavno mora da koristi termin „stiroprne lajsne“ kako bi uopšte bio vidljiv. Upravo iz razloga koji smo naveli, termin stiroporne lajsne je toliko ušao među ljude da je to teško promeniti. U tom slučaju jedina ispravna logika koju zastupamo jeste to da ne pokušavamo da promenimo mišljenje klijenata, nego da mu ponudimo ono što je kvalitetnije.

Iz razloga pre svega poboljšanja naših usluga rešili smo da pored ovog kratkog osvrta na istorijat i kontekst stiropornih lajsni, ponudimo i odgovore na najčešća pitanja naših klijenata.

Najčešća pitanja i odgovori

Iako je po mnogima reč o prostoj stvari, uvek postoji otvorena mogućnost za neka pitanja koja mogu da nas zbune. Stiroporne lajsne, odnosno kako smo razjasnili stirodurne lajsne uglavnom nisu komplikovane za montažu, ali ne bi bilo loše da ostanete sa nama do kraja teksta i otkrijete sve što vas zanima.

 1. Da li se stiroporne lajsne mogu farbati i da li se pre toga treba korisiti podloga?

Naravno, sve lajsne koje mi proizvodimo su bele i mogu se farbati i dodatno dekorisati. Kada je reč o podlozi, takođe je možete koristiti i to bilo koju podlogu, kakvu koristite i za zidove. Preporučljivo je da koristite akrilne boje za farbanje lajsni, zato što bi boje koje nisu na bazi vode mogle oštetiti samu lajsnu.

 1. Koji se lepak koristi za lepljenje lajsni na zidnu površinu?

Za ovaj zadatak možete koristiti bilo koji akrilni lepak, a ako vam je potrebna preporuka mi vam preporučujemo „TITAN PREMIUM“ akrilni lepak.

 1. Da li dostavljate lajsne i da li sečete profil po želji i meri?

Naš tim može da vam pomogne u svakom smislu. Dostavljamo proizvode koje poručite, po principu danas za sutra. Takođe sečemo profile po želji i meri, a sve što vi treba da uradite jeste da nam dostavite željeni presek profila.

 1. Koja je minimalna dimenzija lajsni koju mogu poručiti?

Kada je ovo u pitanju svi se uglavnom zbune. Minimalna dimenzija je 2 metra, tačnije lajsne su komadno duge 2 m, dok se cena lajsne računa po metru.

 1. Koju vrstu stiropornih lajsni i elemenata proizvodite?

U našem asortimanu stiropornih lajsni, nalazi se sve što vam je potrebno:

 • Ugaone stiroporne lajsne (koje se postavljalju između zida i plafona)
 • Skrivači LED rasvete / Stiroporne lajsne za LED rasvetu
 • Podne stiroporne lajsne
 • Zidne, ram lajsne – stiroporne lajsne koje formiraju zidne ramove radi dekoracije.

Takođe možemo vam ponuditi i fasadne ukrasne elemente od stiropora:

 • Kocke za fasadu ili fasadne kocke
 • Fasadne lajsne koje se postavljaju oko prozora
 • Ivične stiroporne lajsne
 • Ravne stiroporne lajsne
 • Deobne stiroporne lajsne
 • Potkrovne stiroporne lajsne
 • Štok lajsne koje se postavljaju oko vrata
 • Dekorativne zidne panele

Takođe treba napomenuti da pojedine i uglavnom podne lajsne mogu biti dodatno ojačane, tačnije rečeno „peskirane“ što će ih dodatno zaštititi od fizičkih oštećenja.

 1. Kako sam postaviti stiropornu lajsnu na zid?

Ukoliko ukrajate lajsnu, morate je preseći ali tako da to bude ravan rez. (Dakle morate koristiti ili GER mašinu (cirkular) ili sitno nazubljenu testeru.

Na prethodno očišćenu i suvu zidnu površinu prislonite lajsnu, koju ćete prethodno celom njenom unutrašnjom dužinom premazati akrilnim silikonom. Izvršite blagi pritisak na lajsnu kako bi se prilepila uz zid i kako bi višak silikona iscureo. Ukoliko morate spojiti dve lajsne na zidu, isto tako na bočne delove profila nanesite akrilni silikon i spojite ih tako da višak silikona iscuri i da se one prilepe jedna uz drugu.

Na samom kraju ostaje samo da popravite i po želji ulepšate stvari. Višak silikona obrišite krpom ili sunđerom.

Nadamo se da vam je ovaj tekst odgovorio na pitanja koja su vas zanimala, ostalo je još samo to da poručite vaše lajsne putem našeg sajta.